Yuma

Korte inhoud

Maarian heeft het vertrouwen en respect van de gidsen Ginko en Abbas gewonnen. Met hun hulp zoekt ze toenadering tot de leiders van het Buitenland. Maar dan komen twee nieuwe Edelingen naar boven, en Maarian moet naar de woestijnnederzetting Yuma reizen om er op te treden als tolk. Ze staat voor de haast onmogelijke taak om een brug te slaan tussen de twee volkeren die zo verschillend zijn en zo afwijzend staan tegenover elkaar. Ondertussen komt ze zelf ook meer te weten over het doodgezwegen ontstaan van Eden, en over het lot van haar vader.

In Eden wordt de vriendelijke en meegaande Seymur ondertussen voor prangende keuzes gesteld. Hij zit gewrongen tussen zijn gevoelens voor Lenner Gaets, het Hoofd van de Edense Ordediensten, en zijn verlangen om de breuk met zijn tweelingzus Yann te herstellen. Zijn beslissingen kunnen niet alleen de gebeurtenissen in Eden maar ook de toekomst van beide volkeren fundamenteel beïnvloeden.

Fragment

Wil je graag een fragment lezen? Volg de links.


Fragment 1: het Buitenland
Fragment 2: Eden

Achtergrond en invloeden

Waar Sequoia eindigde, daar begint Yuma. De achtergronden en redenen om het boek te schrijven, zijn in principe dezelfde als voor het eerste boek. Maar er is nog een ander element bijgekomen.

Lag de klemtoon in Sequoia vooral op ecologie en vooroordelen die mensen kunnen koesteren over hun eigen superioriteit, dan wilde ik in Yuma aandacht besteden aan hoe moeilijk het is om de waarheid onder ogen te zien. Dat kan in de eerste plaats gaan over minder fraaie feiten uit je eigen verleden, die je het liefst zou verdringen en vergeten. We houden ons maar al te graag vast aan een glorierijk verleden, een verhaal waarin wij de helden zijn, ook als daar eigenlijk weinig van klopt. En wat vinden we toch graag van onszelf dat wij als enige de waarheid in pacht hebben. De ander, die iets anders denkt, moet wel ongelijk hebben. Toch? Het vraagt moed en bescheidenheid om dat grote gelijk op te geven, en toe te geven dat het leven niet zo zwart-wit in elkaar zit.
Ook mensen zijn niet helemaal goed of slecht. De personages in Yuma hebben elk hun grote en kleine kanten. De lezer hoeft hen zeker niet allemaal aardig te vinden, maar demonen zal je er niet tegenkomen. Die bestaan alleen in de symbolische teksten van het Geschrift.

 

De pers over Yuma

We wachten met spanning op het voorjaar...

Terug naar Over de boeken

Terug naar Hoofdmenu